Mustafa Keriba - Vodeće ADFG-ove investicije u Istočnoj Evropi

ADFG je globalna investiciona grupa koja posluje u četiri sektora: javni kapital, privatni kapital, nekretnine i dugovi. Lider i inovator na tržištu u kombinovanju tehnologije i upravljanja sredstvima kao celine. Za magazin The Globe, ekskluzivno iz Abu Dabija, o projektima u Istočnoj Evropi i koliko je Srbija privlačna za investicije govori glavni operativni direktor ADFG-a, gospodin Mustafa Keriba.

Mustafa Keriba
Mustafa Keriba

Vaša poslovna karijera je veoma impresivna. Na početku ovog intervjua nam recite kako je počela Vaša karijera? U Vašoj poslovnoj biografji piše da ste bili izabrani za jednog od 50 vrhunskih MENA - Middle East and North Africa Magazine (Magazin za Srednji Istok i Severnu Afriku) finansijskih menadžera u godišnjoj anketi “MENA Performance“ (anketa za izbor najuspešnijeg menadžera) dve godine za redom.
- Započeo sam karijeru u okviru programa za obuku u upravljanju u Kraljevskoj kanadskoj banci. Izabrali su me nakon manje od godinu dana rada u banci, pošto sam bio jedan od onih kandidata sa najviše potencijala za koga su predvideli radno mesto u vrlo ograničenom krugu zaposlenih. To mi je omogućilo da proučim sve aspekte bankarskog sistema, počevši od personalnog bankarstva i upravljanja bogatstvom do investicionog bankarstva i privatnih dugova. U toku kasnih devedestih godina, bankarska industrija u Kanadi je postala snažna i započeto je sa uvođenjem uzajamnih i alternativnih investicionih fondova koji su se polako razvijali i dobijali svoje mesto u sistemu. To me je potpuno zaintigriralo pa sam odlučio da učim i razumem ovu industriju najbolje što mogu. Moj entuzijazam je bio jednako podstaknut željom da postanem deo industrije investicionog menadžmenta i to je bilo ono što je predstavljalo glavni motiv.

Imao sam tu privilegiju da radim u multinacionalnoj korporaciji u Severnoj Americi sve dok me moj posao nije doveo do UAE. 2009. godine mi je ponuđen posao u nemačkom konglomeratu sa sedištem u Dubaiju gde sam vodio bliskoistočnu i severnoafričku (MENA - Midle East and North Africa) i istočnoevropsku (EE – East Europe) investicionu platformu. Brainnox mi je otvorio put na regionalno tržište i osposobio da suštinski razumem istočnoevropski region, naročito Srbiju, Makedoniju i Kosovo ADFG je globalna investiciona grupa.

U kom sektoru najviše radite, privatnom ili javnom? U koju oblast ADFG najviše investira i kakve usluge pruža?
- ADFG je menadžer globalnog kapitala koje posluje prevashodno u 4 različita sektora: javni kapital, privatni kapital, nekretnine i dugovi. Smatramo se za inovatore i lidere na tržištu u kombinovanju tehnologije i upravljanja sredstvima kao jedinstvene celine. Ovakva jedinstvena kombinacija nam je omogućila proširenje investicione platforme kao i uvođenje novih uzbudljivih tehnoloških inicijativa kao što su Algoritma i Kripto laboratorije (virtualni inkubator za tehnološka preduzeća sa sedištem u Masdar Abu Dabi). Ponosimo se što smo frma koja je nastala i dostigla vrhunac razvoja u Abu Dabiju kao i činjenicom da imamo čvrsto utemeljenu bazu u prestonici gde se nalazi glavno sedište Abu Dabi Global Markets, koji predstavlja odlično organizovani i uređen fnansijski centar u UAE.

ADFG je oportunističkog duha i stanovišta u pogledu investiranja. Mi smo otvoreni za saradnju i u sektoru i u regionu i dopuštamo da prava šansa podstiče naš apetit za ulaganjem. Trenutno imamo in- vesticije u UAE, u Kraljevini Saudijske Arabije, Bahrainu, Londonu i Istočnoj Evropi. Naši budući planovi su da proširimo investicije u Egiptu, Indiji, Portugalu i Brazilu.

Vi ste lider na Srednjem Istoku i u Golfskom zalivu. Recite nam koji su neki od Vaših projekata na Srednjem Istoku?
- Naše sedište u UAE nam pruža solidnu odskočnu dasku. To nam je obezbedilo pristup celokupnom regionu sa veoma jake pozicije. Danas smo najviše prisutni u regionu u sektoru pružanja finansijskih usluga i nekretnina. Prošle godine smo završili sa otkupomvećinskog dela javnog kapitala Shuaa Capital, najstarije investicione banke u regionu. Takođe smo pokrenuli Etihad REIT koji ima najveću dobit u kapitalu nekretnina u UAE. ADFG je takođe je imao značajne investicije na tržištu kada je pokrenuo Goldilok fond koji raspolaže sa oko 1.6 milijardi dirhama vrednosti i koji je povratio 200% uloženih sredstava od početka do danas.

ADFG je vlasnik 99% kapitala NORTHCARE PLC, kompanije za upravljanje izgradnjom nekretnina sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Posle BREXITa, kako prema Vašem mišljenju izlazak Velike Britanije iz Evropske unije utiče na ekonomske reforme?
- Kao najveći privatni investitor u novogradnji u strogom centru Londona, dovoljno dobro smo upoznati sa stanjem na tržištu nekretnina. U stvari, uticaj BREXITa na naše poslovanje je takav da se zasniva na vrednosti dolara i nižim cenama za nekretnine u Londonu. Kao projektantska frma koristimo jedino NORTHACRE PLC kao projektnog menadžera u Londonu i širom sveta. Vrsta proizvoda koje mi isporučujemo nije podložna uticaju Brexita niti na nju negativno utiču nove ekonomske reforme. Mi nudimo vrhunski standard rezidencijalnih i komercijalnih nekretnina za kojima postoji ogromna potražnja od strane onih koji su u potrazi za drugačijim načinom života ili radnog ambijenta. Tržište takvih nekretnina u Londonu će uvek biti u potražnji kao proizvod, a cena neće biti od velikog značaja. Mi vidimo veliki interes u naša dva vrhunska projekta i, u stvari, već smo prodali 60% postojećeg kompleksa novogradnje “Palace Street” u Sent Džejmsu (St. James).

ADFG ima investicije u Istočnoj Evropi. Sa kojom od zemalja je najlakše sarađivati?
- Izgradili smo i trenutno upravljamo najvećim kompleksom na Balkanu koji smo nazvali “The Capital Plaza”, u Podgorici u Crnoj Gori. Te Capital Plaza ima više od 1.1milion kvadrata i predstavlja kompleks u kome su smeštene maloprodajne, komercijalne, rezidencijalne i hotelske prostorije. “Centerville” je naziv ovog hotela, koji je deo grupe “H’Mark Hospitality” i koji će predstavljati novi lanac hotela koji će Grupa otvoriti širom Evrope. Crna Gora je vodeći centar istočnoevropskih investicija već duže vreme. Imamo odlične odnose u poslovnoj saradnji kao direktni strani ulagač sa svim Vladinim i nevladinim organizacijama koje su nam pomogle da uložimo kapital u državu. Planiramo dalje proširenje investicija čim dobijemo zemljište blizu Budvanske obale.

Osim toga, imamo i zemljište u Bugarskoj gde želimo takođe uskoro da gradimo. Srbija je naša sledeća destinacija u Istočnoj Evropi, jer Beograd predstavlja proftabilni projekat zbog svoje gostoprimivosti i odlične ponude hrane i pića u regionu. Radujemo se što ćemo uskoro naći dobru investiciju za izgradnju.

Kako ADFG vidi budućnost Istočne Evrope i kakav je Vaš stav o investiranju u ovom delu sveta?
- Istočna Evropa je velika regija gde se može postići veliki uspeh ako ste globalni investitor. Demografja i mlado stanovništvo koje ima želju da se približi zapadu predstavlja veliki potrošački potencijal. Ulazak na tržište razvoja nekretnina džinovskih kompanija kao što je Eagle Hills samo svedoči o činjenici da je Srbija jedinstveni investicioni poduhvat.

Crnu Goru takođe očekuje veliki ekonomski prosperitet, a interesantna morska obala je čini jednom od najlepših regija na svetu. Mnogi nezavisni fondovi kao i globalni investitori su već započeli sa investiranjem i završavaju projekte na obali, kao što su Lusita Bay, Porto Montenegro i Porto Novi. Oni predstavljaju ogroman potencijal i lepu budućnost za ceo region uopšte, naročito za ove dve zemlje.

Koliko ADFG investira u ovom delu Evrope i kolika je vrednost investicija u svakoj zemlji posebno, u Crnoj Gori, u Bugarskoj i drugim mestima gde investirate?
- To je poslovna tajna za sada, ali mogu slobodno da kažem da vrednost ulaganja prelazi 150 miliona evra.

Koliko je Srbija privlačna za investicije i koje su to oblasti?
- Srbija je vrlo atraktivna za ulaganja, naročito u ugostiteljskom sektoru. Verujem da će približavanje države ulasku u EU i dolazak turista i razvoj turizma načiniti od Beograda svetsku destinaciju. Nema sumnje da će predstavljati dobar potencijal za ulazak na tržište i razvoj onih investitora koji su dovoljno pametni da ulože svoj kapital ovde.