Elma Elfić Zukorlić, menadžerka sa maramom

Iako je bila svesna da che biti rastrzana izmedju porodičnih obaveza i rada na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru Elma Elfić Zukorlić nikada se nije dvoumila oko toga da li treba da nastavi. Ona u razgovoru za Globe magazin kaže da u početku nije bilo nimalo lako, naročito jer su deca u tom periodu bila mala i zavisila su od njenog prisustva, medjutim imala je podršku pre svega supruga, a zatim i roditelja koji su joj pomagali.

Elma Elfić Zukurlić
Elma Elfić Zukurlić

Sreća je u unutrašnjem zadovoljstvu

Zahvaljujući tome, ona je mogla da se posveti poslu, a kao dokaz njenog uspeha stigla je i nagrada, tačnije priznanje „Najuspešnija žena 21.veka” koje je krajem prošle godine dobila za svoj rad. Elma Elfić-Zukorlić, koja je vanredni profesor menadžmenta i biznisa na Departmanu za ekonomske nauke, generalni menadžer Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, osnivač i vlasnik agencije za konsalting i računovodstvene usluge “Elmax group”, predsednik je Upravnog odbora predškolske ustanove “Reuda” i direktorka “Mufty fondacije”, kaže da nije bilo lako, ali da kada uspete da se nametnete i dokažete, uspeh vam je draži.

“Sada je mnogo lakše. Deca su veća, razumnija i moja su velika snaga. Oni su moj mali tim sa kojim se o svemu dogovaram, gde i pored mojih mnogobrojnih poslovnih i njihovih školskih obaveza uvek imamo rezervisano vreme samo za nas. Oni su moj nepresušni izvor energije. Bilo je trenutaka kada sam se pitala da li ću izdržati toliko obaveza i na poslu i u kući?! Da li treba odustati i posvetiti se samo njima?! Srećom, tip sam koji ne odustaje lako i sada kada se osvrnem iza sebe i vidim da su izrasli, nadam se u dobre ljude, i da sam paralelno sa njihovim odgojem uspela da izgradim i svoju poslovnu karijeru, budem zadovoljna sobom”, kaže Elfić Zukorlić.

I posle osam godina na mestu generalnog menadžera Univerziteta Elfić Zukorlić kaže da je to velika odgovornost, posebno kada se vodi organizacija koja je vakuf/zadužbina.

“Cilj IUNP-a kao vakufa je da neprestano ulaže u svoje studente kroz stipendije, najbolje kadrove, dobre planove i programe, savremeno opremljene učionice i održi korak sa novim naučno-tehnološkim dostignućima. Od svog nastanka Univerzitet je dodelio više od 1.000.000 evra stipendija, uvećao svoje prostorne kapacitete tri puta i danas je jedan od najsavremenije opremljenih Univerziteta u zemlji i region”, tvrdi ona.

Kako kaže profesori tog Univerziteta trude se da pored znanja na studente prenesu i moralno-etičke vrednosti i ispravnu logiku razmišljanja. “Ono na čemu ja insistiram kod studenata, pored stručnog znanja, jeste posvećenost sebi i svojoj nutrini, svojoj svesti i pravim vrednostima, osećaju zadovoljstva sobom i neprekidni rad na sebi. Jer kada ste zadovoljni sobom i postavite sebi prave vrednosti koje sledite zasigurno ćete biti srećna i zadovoljna osoba. Danas mladi pod uticajem medija, tuđih života i lažnih zadovoljstava stvaraju pogrešnu sliku o sreći i životu. Sreća je u našem unutrašnjem zadovoljstvu, a ne u lagodnom životu, brzo stečenom novcu i zadovoljenju fizičkih potreba”, smatra ona.

Hidžab deo njenog životnog stila

Kada se radi o slici žena u islamu ona ocenjuje da se ta slika u Srbiji dosta promenila nabolje, pre svega jer su se žene sa hidžabom uključile u društveni život, a samim tim postale i vidljivije čime su se razbile, kako kaže,brojne predrasude i stereotipi.

“U narednom sazivu Parlamenta Republike Srbije imaćemo prvi put u istoriji Srbije, ženu sa hidžabom kao narodnu poslanicu koja će, nadam se, doprineti potpunom razbijanju predrasuda. Otvorenost Srbije prema muslimanskim zemljama i njihovo investiranje u Srbiju takođe su jedan od faktora koji su uticali na bolje upoznavanje”, rekla je Elfić Zukorlić.

Elma Zukurlić

Kao jedna od retkih menadžerki sa hidžabom u Srbiji ona kaže da je u početku to izazivalo radoznalost i interesovanje, ali i osudu, međutim, kaže da je hidžab deo njenog pre svega životnog, a onda i poslovnog stila i da to treba posmatrati kao odelo.

“Tamo gde su se pojavile poteškoće jeste poslovni bonton i islamski poslovni bonton kada su žene sa hidžabom u pitanju. I to je bio izazov sa kojima sam se suočila. Međutim, ono što je meni dalo snagu jeste da suštinske razlike nisu postojale. Najbolji primer je rukovanje. Da li ste nekom ispružili ruku ili ste ruku stavili na srce ne umanjuje vašu korektnost . Sada u ovom periodu Covid-a vidimo da forme pozdravljanja apsolutno nisu bitne. Tako je sada i pozdrav laktom dobro došao”, smatra naša sagovornica.

Upitana da li je razmišljala o političkoj karijeri, Elfić Zukorlić kaže da ju je iskustvo naučilo da ne bude izričita ni u čemu, ali da to ipak nije svet za nju. 

Govoreći o modi, ona kaže da je interesovanje za nju nasledila od majke.

“Porasla sam pored majke koja je uvek vodila računa o sebi, pratila modu i imala istančan ukus i izgrađen stil. Tako da sam to nasldila od nje. Volim modu i pratim je, ali ne nosim sve što je u trendu već samo ono što mogu prilagoditi svom stilu odevanja”, rekla je ona.

Kada se radi o teškim trenucima u životu, kaže da ih je bilo, ali da joj je najteža bila smrt oca, nakon čega je njen život, kako ističe dobio drugu dimenziju I biju.